Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda má další koncepci o integraci Romů

Teplice – Pondělní večer v Teplické knihovně byl vyhrazen debatě s poslankyní parlamentu České republiky ing. Markétou Adamovou. Diskuse se věnovala úpravám zákonů v rámci integrace Romů do společnosti, hlavně v oblasti školství a bydlení.

Na diskusi se sešlo cca 15 lidí. Paní Adamová nejprve seznámila přítomné se svou činností a důvodem své návštěvy.

„Současné době byl přijat vládou nástin strategie o začleňování Romů do roku 2020. Je to materiál který navazuje na ty předchozí a každý se vypracovává na dobu pěti let. Tato strategie je zaměřena hlavně tedy skupiny Romů, kteří jsou již částečně integrovaní a ne na ty, kteří žijí ve vyloučených lokalitách,“ říká Adamová na začátek. Poslankyně kritizuje tuto koncepci, jelikož je prý zaměřena na lidi, kteří tu pomoc už vlastně nepotřebují, jelikož si již dovedou pomoct sami. Další problém na který poukazuje je absence sociálního bydlení, která umožňuje vznik nechvalně známých ubytoven, kde za obrovské peníze žijí lidé v podmínkách psích kotců.

Hlavním cílem zákona o sociálního bydlení by mělo být zvýšení dostupnosti bydlení pro lidi, kteří jsou bez domova či v nejistých nebo nevyhovujících podmínkách. Měl by zabránit, či alespoň omezit tu okolnosti, kdy se rodina octne v nevyhovující bytových podmínkách a sociálka odebere z této rodiny děti. Systém sociálního bydlení by měl počet bezdomovců a měl by snížit počet lidí, kteří vynakládají na bydlení nepřiměřeně vysokou část svých příjmů, což je dnes problém většiny seniorů.

Debata se točila hlavně okolo dětí umisťovaných do Praktických škol. Je pravda, že ve velké řadě Romských rodin je malý zájem umístit děti do normální školy, jelikož rodiče jsou sami absolventi Zvláštních škol, přestože by na to jejich děti třeba inteligenčně měly. Další problém jsou sociální návyky, které se získají třeba v mateřských školách, kam ovšem málokteré Romské dítě dochází. Tohle mají řešit nulté ročníky základních škol a navýšení počtu osobních asistentů.

Debata se dotkla mnoha témat, která se týkají nejen Romů, ale celé naší společnosti. Na přetřes padla i bytová otázka a myšlenka z vládních kruhů, že by obce se měly postarat o bydlení lidí, kteří požádají o sociální bydlení, což vyvolalo u představitelů teplické radnice zuřivý odpor, přestože by tento princip byl dotován ze státního rozpočtu.

„V České republice máme sto tisíc prázdných bytů, které jsou okamžitě obyvatelné a radu dalších, které vyžadují rekonstrukci,“ podotkla poslankyně. Tato informace je ovšem velice zajímavá z pohledu rozrůstajícího-se nedobrovolného bezdomovectví. Na jedné straně tady máme desítky tisíc nevyužitých ubytovacích prostor a na druhé straně za tuto zimu zemřeli mrazem jen v Teplicích tři lidé.

Debata v celku odhalila řadu neřešených problémů v našem státním systému, které jsou provázané. Na jedné straně se kritizuje nechuť některých Romských jedinců k práci, ale na druhé straně byl ukázán kontrast, unaveného a vystresovaného pracujícího s minimálním možným výdělkem a odpočatého, klidného nezaměstnaného s dávkou která minimální mzdu přesahuje. Kde je problém? V nízkých výdělcích, nebo vysokých dávkách? Nebylo by od věci, aby si lidé v ČR vydělávali adekvátně k cenám, které jsou zde mimochodem leckdy vyšší než třeba v Rakousku? Jak jsou u nás lidé motivováni k práci? Minimální mzdou? Neschopností z výplaty zajistit důstojný život? A z toho pramení další a další problémy.

 

Text, foto: Siegfried Neumaier

 

Autor: Miroslav Neumaier | úterý 10.3.2015 12:21 | karma článku: 21,70 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Miroslav Neumaier

Facka presidentovi, aneb konec demokracie v Čechách

To, že v České Republice není demokracie, to všichni vědí již dávno. Ostatně to naznačil i svého času tehdejší ministr financí Kalousek, když řekl otevřeně do médií: „Kdo nesouhlasí s naší politikou je extrémista a jako s takovým

26.11.2015 v 11:48 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Krajský policejní ředitel a hejtman Ústeckého kraje vyznamenávali policisty

Teplice – Čtvrteční odpoledne v rokokové sále teplického zámku patřilo policistům Ústeckého kraje. Tohoto dne byli ohodnocení ti nejlepší z nich, kteří se drželi nejen motta Pomáhat a chránit, ale leckdy šli i nad rámec svých povinností a prokázali nejen osobní statečnost, ale i to že jsou skutečně ženami a muži na svém místě.

4.4.2015 v 11:06 | Karma: 7,42 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Co je okupace

Fascinuje mne ta hysterie okolo průjezdu kolony vojáků USA naším územím. Republikou projížděly už větší vojenská uskupení spojeneckých armád a nikomu to nevadilo.

2.4.2015 v 9:22 | Karma: 13,21 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Jsme ochotni pro vás zemřít

Praha Ruzyně – Včerejší den byl slavnostní pro tisíce lidí z celé naší vlasti. Ve vojenských kasárnách na Ruzyni se konal den otevřených dveří kde lidé ze všech koutů naší země mohli navštívit zde ubytované americké vojáky a prohlédnout si jejich vybavení, techniku, nebo prostě jen si popovídat. A také toho náležitě využili. Američtí vojáci byli velmi srdeční a přátelští.

1.4.2015 v 11:58 | Karma: 26,00 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Odpůrci Islamizace rokovali v Ústí nad Labem

„Toto nebezpečí si uvědomují lidé ve Švédsku, Francii, Nizozemsku, kde je tenhle problém už ale tak rozrostlý, že už možná nejde zastavit. Tady si to lidé ještě tak neuvědomují, jelikož tu ty problémy zatím nemáme. Nebojuji proti Arabům, proti obyčejným lidem, ale proti islamistům.“

22.3.2015 v 11:27 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Ústí nad Labem
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1033x
Miroslav Siegfried Neumaier, fotoreportér a publicista, nezávislý novinář. Dřive se věnoval psaní povídek, ze kterého přešel k psaní novinových článků. Věnuje se reportážní fotografii a regionálnímu zpravodajství. Je autorem fotografické publikace Svět očima Siegfrieda Neumaiera, Kašny a fontány lázeňského města Teplice několika výstav fotografií.Je též držitelem ceny Křesadlo 2012 za přednášení na Severočeské hvězdárně a planetáriu, žurnalistiku a ekologické aktivity. Je členem Mezinárodní organizace novinářů

Seznam rubrik